Er skilsmisse smitsom?

FT_Updated_DivorceSom om gifte mennesker ikke har nok at bekymre sig om, antyder en ny undersøgelse, at skilsmisse fra en ven eller en nær slægtning dramatisk øger chancerne for, at du også vil skilles.


Et forskergruppe ledet af Rose McDermott fra Brown University analyserede tre årtier af data om ægteskab, skilsmisse og gifte igen fra tusindvis af beboere i Framingham, Massachusetts.

McDermott og hendes kolleger fandt ud af, at deltagerne i undersøgelsen var 75% mere tilbøjelige til at blive skilt, hvis en ven er skilt og 33% mere tilbøjelige til at afslutte deres ægteskab, hvis en ven til en ven er skilt.


Så skilsmisse er smitsom ... og du kan fange skilsmissebuggen fra dine venner - endda fra en ven til en ven?

'At nærme sig skilsmisse-epidemiologien fra en epidemis perspektiv kan være velegnet på flere måder end en', skrev McDermott og hendes kolleger i en kommende artikel i tidsskriftet Social Forces. 'Smitte ved skilsmisse kan spredes gennem et socialt netværk som et rygte og påvirke venner op til to grader fjernet'.

Sociologer kalder fænomenet 'social smitte' - spredning af information, holdninger og adfærd gennem venner, familier og andre sociale netværk.



Eksempler på social smitte kører farveskalaen fra teenagers seksuelle adfærd til spredning af fantomsygdomme på en arbejdsplads. Økonom Ilyana Kuziemko rapporterede i en artikel fra 2006 med titlen 'Er det at have babyer smitsom'? at brødre og søstre er betydeligt mere tilbøjelige til at få et barn kort efter at et søskende har født. Et forskergruppe i Arkansas spores, hvordan fedme syntes at sprede sig i grundskoleklasser.


McDermott og hendes kolleger baserer deres fund på de data, der er indsamlet i Framingham Heart Study, en af ​​landets længstvarende og mest indflydelsesrige langsgående undersøgelser (langsgående undersøgelser følger de samme grupper af mennesker over tid). Projektet startede i 1948 for at undersøge risikofaktorerne for hjerte-kar-sygdomme. Forskere interviewede 5.209 mænd og kvinder i alderen 30 til 62 i Framingham, der ligger 20 miles vest for Boston og i dag er hjemsted for 67.000 mennesker.

Omkring hvert andet år interviewes emnerne igen og gennemgår en detaljeret medicinsk historie, fysisk undersøgelse og laboratorieundersøgelser. I 1971 blev en anden generation føjet til den oprindelige studiegruppe, da forskere indskrev 5.124 af de oprindelige deltagers voksne børn og deres ægtefæller. Denne 'afkom'-kohorte undersøges igen hvert fjerde år.


Adskillelsesgrader

For dem der ikke er bekendt med begrebet 'grader af adskillelse', her er en kort primer: enkeltpersoner med direkte sociale bånd til dig - dine venner, børn, forældre og søskende er en grad af adskillelse fjernet for dig. Vennernes venner er to grader af adskillelse forbundet med dig, vennerne til dine venners venner er tre grader fjernet og så videre.

Udtrykket kom ind i popkulturen i begyndelsen af ​​1990'erne med John Guare-stykket og den efterfølgende film 'Six Degrees of Separation', en henvisning til påstanden om, at alle i verden i gennemsnit kun er seks grader fjernet fra nogen anden. Ideen forvandlede sig til spillet 'Seks grader af Kevin Bacon', hvor filmbuffere forsøger at linke skuespillere til film, hvor Bacon dukkede op.

Akademikere med speciale i sociale netværk er tiltrukket af undersøgelsen, fordi det blandt andet beder folk om at navngive deres venner og familiemedlemmer. Da Framingham er så lille, og undersøgelsesprøven er så stor, er mange studiedeltagere venner eller er i familie med en anden i undersøgelsen. Faktisk nævnte hver studiedeltager i gennemsnit næsten 11 andre deltagere i studiet som en ven eller et familiemedlem, en data-guldmine til forskere, der studerer, hvordan venner og familiebånd påvirker sundhed og adfærd.

I deres undersøgelse brugte McDermott og hendes kolleger data indsamlet i syv på hinanden følgende intervjurunder, der begyndte i 1971 og sluttede i 2001. (Selvfølgelig var mange af den første generation allerede døde eller ville dø engang i løbet af den 30-årige undersøgelsesperiode, mens en lille antallet af andre var faldet ud af undersøgelsen undervejs. Blandt de voksne børnekohorte deltog omkring otte ud af ti i den syvende runde af undersøgelser og interviews.)


Forskerne advarer om, at deres studiegruppe ikke er repræsentativ for landet som helhed. Det betyder, at deres resultater ikke kan siges at afspejle, hvad der ville være fundet, hvis en nationalt repræsentativ stikprøve af alle voksne var blevet undersøgt. For eksempel er undersøgelsesdeltagere næsten alle hvide, bedre uddannede og mere tilbøjelige til at være middelklasse og var mindre tilbøjelige til at blive skilt end den amerikanske befolkning. (De bemærker, at disse demografiske egenskaber også er forbundet med lavere skilsmisseandele nationalt.) Undersøgelsen redegør heller ikke for bånd til mennesker, der ikke var en del af Framingham-undersøgelsen.

Samlet set fandt de, at skilsmissen fra en ven eller en nær slægtning øgede sandsynligheden for skilsmisse markant. For eksempel blev ca. 9% af de voksne børn i 1948-studiegruppen skilt mindst en gang. Resultaterne antyder, at chancerne for skilsmisse stiger til ca. 16%, hvis en ven eller et nært familiemedlem er blevet skilt - en stigning på 75% i forhold til den samlede skilsmisseprocent. Sandsynligheden for skilsmisse stiger til ca. 12%, hvis venner og slægtninge til deltagerens venner og familie skiller sig. Men effekten forsvinder derefter, og skilsmissen fra en person, der er fjernet tre grader - en ven af ​​en ven af ​​en ven - ændrer ikke væsentligt sandsynligheden for, at et par vil skilles.

'Vi foreslår, at pleje af sundheden for ens vens ægteskaber kan tjene til at støtte og forbedre holdbarheden af ​​ens eget forhold', konkluderer de. 'Selvom de beviser, vi præsenterer her, er begrænset til et enkelt netværk ... ægteskaber varer inden for rammerne af samfund med sunde relationer og inden for rammerne af sociale netværk, der opmuntrer og støtter sådanne fagforeninger'.

Andre indsigter fra undersøgelsen:

  • Mennesker i studiegruppen, der er skilt, er mere tilbøjelige til at gifte sig med en anden, der er blevet skilt, især dem, der parres igen relativt hurtigt efter at de har afsluttet deres tidligere ægteskab. Sammenlignet med andre var de, der giftede sig igen siden sidste studieperiode, fire gange mere tilbøjelige til at gifte sig med en skilsmisse.
  • Skilt deltager blev mindre populær, dels fordi de kan miste som venner medlemmer af deres tidligere ægtefælles vennenetværk. 'Derudover kan nyligt single opfattes som sociale trusler af gifte venner, der bekymrer sig om ægteskabelig krybskytteri'.
  • Mere populære mennesker - deltagere med flere venner i deres sociale netværk - var mindre tilbøjelige til at skilles end dem med færre venskaber. En del af årsagen kan være, at 'et stærkt, støttende venskabsnetværk' beskytter et par ægteskab ved at 'gøre det lettere for enkeltpersoner at undgå uundgåelige ægteskabelige belastninger'.

Om forfatterne:Rose McDermotter professor i statskundskab ved Brown University. Hendes forskningsspecialiteter inkluderer eksperimentelle metoder og politisk psykologi.James H. Fowler, specialist i sociale netværk, er professor i medicinsk genetik og statskundskab ved University of California, San Diego.Nicolas A. Christakiser læge og sociolog ved Yale University og meddirektør for Yale Institute for Network Science.